Prosessikehittäminen

Prosessikehittämiseen liittyvät palvelumme sisältävät

  • konsultointia, mm. prosessikarttojen ja erilaisten prosessikuvausten tekemiseen. Annamme myös vinkkejä prosessien kehittämisen ja kokonaisarkkitehtuurin rajanvetoon.
  • koulutuksia, pääosin organisaatiokohtaisina.
  • tukea menetelmien ja välineiden valinnassa sekä käytössä.

Prosessien kehittämisen konsultointi

Tyypillisiä prosessikehittämiseen liittyviä toimeksiantojamme ovat:

  • Organisaatiolla on prosessikartta ja joitain kuvauksiakin on tehty, mutta ne eivät ole koskaan kunnolla jalkautuneet. Yksi ongelma löytyy prosessikartasta. Prosessien pitäisi ”virrata”, lisäksi prosessien välisen työnjaon on oltava selvä. Rakenneremontti prosessikarttaan auttaa siihen, että prosesseja pystyy taas käyttämään.
  • Organisaatio on kuvannut prosesseja eri tarkoituksiin ja eri välineisiin. Yhdet prosessit löytyvät prosessiportaalista, toiset kokonaisarkkitehtuurista ja kolmannet laatukäsikirjasta. Määrittelemme kanssasi luonnikkaan työnjaon, jonka jälkeen prosessit ovat yhteisiä ja ne kuvataan vain kertaalleen.
  • Jotta prosessikuvauksia olisi miellyttävää lukea, ne on kuvattava yhtenäisellä käsialalla. Lisäksi tekeminen ei saa muuttua liian työvoimavaltaiseksi. Saat meiltä prosessien kuvausohjeen, joka ohjaa tarkoituksenmukaisiin työtapoihin.
  • Voimme olla resursseina erilaisissa prosessien kuvaamisen tehtävissä. Jos toimintatapa esimerkiksi toimintoja ulkoistettaessa vaatii dokumentointia, teemme sen sinulle prosessien avulla.
  • Tunnemme myös prosessien parantamiseen liittyvä tekniikat (Lean Six Sigma) ja autamme nivomaan ne muihin prosessienkehittämistoimenpiteisiin.

Koulutukset

Tarjoamme prosessien kehittämiseen liittyviä koulutuksia avoimina kursseina sekä organisaatiokohtaisina toteutuksina. Koulutuksissa harjoitellaan työskentelemään yhteisesti sovituilla työtavoilla. Lisäksi käydään läpi, milloin kannattaa valita mitkäkin kuvaustavat, jotta työmäärä pysyy äärellisenä, eikä ylläpitoon mene liikaa aikaa.

Prosessien kuvaamisen menetelmät ja välineet

Prosessien kuvaamisessa voi käyttää samoja välineitä kuin kokonaisarkkitehtuurissa (BiZZdesign, Sparx, QPR). Lisäksi on olemassa muita prosessien kuvaamiseen erikoistuneita välineitä, kuten IMS. Tuemme sinua erilaisissa välineiden käyttöön liittyvissä asioissa aina välinevalinnoista niiden hallittuun käyttöön.

Jos kaipaat potkua prosesseihisi, ota yhteyttä Annaan (Anna Aaltonen, 040 570 8099, anna.aaltonen@coala.fi)

Katso myös

Yhteydenotto