Kokonaisarkkitehtuuri on kuin kauppakeskus

Blogi

Arkkitehtuurin vertauskuvana käytetään usein rakentamista. Kokonaisarkkitehtuuri on kuin asemakaava-arkkitehtuuri, muut arkkitehtuurit taas kuvaavat rakennettuja taloja jne. Taloissa piirustukset ovat sekä suunnitelma että toteutuksen dokumentointi.

Mielestäni parempi vertaus olisi kauppakeskus. Ainakin siitä saa osuvamman tarinan. Se voisi mennä vaikkapa näin:

Kauppakeskus Ostomekassa on 20 eri yrittäjää, muutama elintarvikeliike, erikoisliikkeitä sekä ravintoloita. Ostomekka parantaa tunnettuuttaan markkinoimalla näyttävästi televisiossa. Asiakasvirta lisääntyykin, mutta samalla tulee myös palautetta. Ostomekka on auki klo 21 asti, mutta moni liike sulkee ovensa jo klo 18. Asiakkaat ovat pettyneitä, kun kaikki palvelut eivät olekaan koko aikaa saatavilla.

Itse asiassa osa liikkeistä on auki pidempäänkin. Luigin pizzeria aina puoleen yöhön asti ja he ovat rakentaneet sitä varten oman sisäänkäynnin talon kulmalle. Valitettavasti se sisäänkäynti ei ole yhteisen kulunvalvonnan piirissä, joten murtovarkaat pääsivät sitä kautta kauppakeskukseen. Vastuita selvitellään nyt vakuutusyhtiöiden kanssa.

Sähkötöiden suhteen työnjako on sellainen, että kauppakeskus omistaa sähkökaapit, mutta siitä eteenpäin vastuu on kullakin kauppiaalla. Osa on käyttänyt epämääräisiä urakoitsijoita, niinpä kesähelteellä oli 2 tunnin sähkökatko keskellä päivää ja koko kauppakeskus jouduttiin tyhjentämään.

Arkkitehdit varmaan arvaavat mihin nämä analogiat viittaavat. Jos esitämme asiat näin, on joihinkin asioihin helppo tietää ratkaisu. Esimerkiksi aukioloaika on monessa paikassa kauppakeskuksen puolesta annettu. Kaikkien liikkeiden on sitouduttava siihen ja sillä siisti. Samaten omien kulunvalvonnan ulkopuolella olevien sisäänkäyntien rakentaminen lienee ehdoton ei. Miksi kokonaisarkkitehtuurissa vastaavien asioiden läpivienti on vaikeaa? Kun on totuttu tekemään toisin? Ei kauppakeskuksiakaan ole aina ollut.

Osa arkkitehtuurin havaitsemista asioista on toki vaikeita ratkaista. Ratkaisujen mukana tulee huonojakin puolia. Ei voida toimia niin joustavasti ja ketterästi kuin aikaisemmin. Silti tuntuu, että hämäännymme arkkitehtuuri-jargonista. Asiat kuulostavat monimutkaisilta, vaikka osasta voitaisiin vain tehdä päätös ja valvoa, että sitä noudatetaan.

Yhteydenotto