Tiedonhallintamalli tulee, oletko valmis?

Uutinen

Tiedonhallintamallin kuvaus on velvoite, joka koskee julkissektorin organisaatioita. Ennen edellytettiin kokonaisarkkitehtuurin tekemistä, nyt velvoite on muuttunut tiedonhallinnan kuvaamiseksi. Osittain on kyse samasta asiasta, osittain eri näkökulmasta.

Tiedonhallintamallissa painotetaan käsiteltävien tietojen tunnistamista ja dokumentoimista. Tiedoista pitää kuvata myös, missä tietojärjestelmissä tiedot sijaitsevat ja mihin tarkoitukseen niitä käytetään. Kuulostaa rekisteriselosteelta eikö kuulostakin? Osan sisällöstä löydätkin rekisteriselosteista, jos sellaiset on tehty.

Vaikka termit muuttuvat ajan oloon, asia pysyy samana. On tunnettava oman organisaation toiminta. Useimmilla organisaatioilla onkin jo nyt jopa puolet tiedonhallintamallin vaatimuksista täytettynä. Pitää vain ymmärtää mikä osa sekä tehdä suunnitelma jäljellä olevasta työstä.

Vaikka tiedonhallintamallin aikaraja päättyykin tämä vuoden loppuun, sitä tuskin aletaan VM:n toimesta tarkastaa heti 1.1.2021. Toisekseen tiedonhallintamallia on ylläpidettävä jatkuvana toimintana, joten työt eivät muutenkaan pääty vuoden vaihteessa.

Jos tilanteesi on tällä hetkellä vielä epäselvä, eli et oikein tiedä mitä pitäisi tehdä, ota yhteyttä Coalaan. Olemme koonneet sinua varten paketin, jonka avulla käyt läpi oman organisaatiosi tilanteen ja saat sinulle sopivat suositukset jatkosta.

Tilaa palvelu sähköpostitse elina.erkkila@coala.fi

Yhteydenotto